torsdag 17. september 2009

Te av en annen verden

Utvalgte tesorter fra alle verdenshjørner finner du hos oss.Te, svart så vel som grønn, kommer fra den eviggrønne busken Camelia Sinensis.Tradisjonen sier at de første som oppdaget teens vidunderlige duft og smak var kineserne. Te dyrkes i en rekke land, de største produsentene er India, Sri Lanka og Kina.Det finnes forskjellige varianter og krysninger av Cameliabusken, noe som sammen med jordsmonn, klima og høyde over havet gir stor variasjon i smak.Kvalitetste plukkes for hånd, og de beste smaksegenskapene sitter i de to ytterste bladene og skuddet i toppen.Te som vokser i høylandet utvikles langsommere, og det gjør at smaksegenskapene utvikles bedre.


De ulike tesortene.
Svart te:Fermenterte (gjærende) blad fra tebusken Camelia Sinensis. Ristet ved 95 grader etter fermentering.Grønn te:Ufermenterte blad fra tebusken Camelia Sinensis. Steamet og tørket.Hvit te:Nyutsprunget blad fra tebusken som kun blir tørket.Frukt te:Blandinger av tørket eple, nype, hibiskus, frukter, bær og aroma.Urte te:Blandinger av urter, krydder, blomster, bær, røtter og frø.Rooibush:Sør-afrikansk busk som er rik på vitaminer og mineraler.


Slik trekker du god te!
1. Forvarm tekannen ved å skylle eller dyppe den i glovarmt vann.
2. Bruk kaldt, friskt vann som varmes til kokepunktet. La ikke vannet koke for da forsvinner oksygenet ut av vannet.
3. Mål opp tebladende. En teskje per kopp pluss èn skje til kannen er en god regel. Av grønn og hvit te kan du gjerne bruke noe mer. Bruk gjerne en innsatssil eller testrømpe som plasseres i tekannen, så slipper du å sile teen når den serveres.
4. Hell vannet over tebladende i kannen og legg på lokket. Trekktiden for svart og grønn te er 3-5 minutter avhengig av bladstørrelse, litt lengre tid for frukt te og urte te.
5. Servèr teen med en gang.
6. Vask aldri tekannen med såpe, det kan lett sette smak neste gang du lager te. Bruk tekannen bare til te.God fornøyelse og en herlig smaksopplevelse.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar